Kerro, kerro laukkusein, muistinkohan mun avaimet

Kaivelin viime syksynä käsilaukkua ja etsiskelin avaimia tavaroiden seasta. Olivathan ne varmasti mukana?! Ehkä ne olivatkin takin taskussa tai sitten pöydällä… Jostain ne totta kai löytyivät niin kuin aina, mutta joka joka päivä meni aikaa niitä etsiskellessä. Sain idean laukusta, joka kertoisi, kun avaimet ovat jo siellä, jotta niitä ei tarvitse etsiskellä tai varmistella, että ovathan ne varmasti mukana. Taustalla saattoi kyteä vielä ideoita osallistumisestani suunnittelijana ja myöhemmin työpajan vetäjänä Smart Handbag Workshopeihin.

Pohdin laukun muotokieltä ja inspiroiduin syksyn, keltaisista koivun lehdistä. Tein prototyypin huovasta, joka toimii hyvin elektronisissa tekstiileissä. Se on eristävä materiaali ja se ei purkaannu, se pitää muotonsa, mutta sitä voi muokkailla ja kuvioida vaikka neulahuovuttamalla. Päädyin hyvin yksinkertaiseen teknologiaan ja päätin toteuttaa idean magneettikytkimellä. Kun avaimet ovat laukussa, laukun huopapalloihin upotetut LED-valot syttyvät ja kun avaimet otetaan pois, valot sammuvat. Latasin videon Instagram ja Facebook-tileilleni.

Video sai paljon huomiota erityisesti Facebookissa; kavereiltani kymmeniä tykkäyksiä ja useita kommentteja. En siis ollut tämän avainongelman kanssa yksin!

Esitin laukkuideani väitöstutkimusta valvovalle ohjaajalleni professori Jonna Häkkilälle kesän alussa. Hän ehdotti, että tehdään käyttäjätutkimus ja kirjoitetaan siitä tutkimuspaperi. Ensiksi jäin pohtimaan, että mites nyt kun on kesä ja valoisaa ja periaatteessa laukku on ehkä enemmän talvisesonkiin ja ja… Professori kuitenkin kehotti suunnitelmista tekoihin ja auttoi kirjoittamisessa alkuun. Okei, tehdään pois, innostuin, hankin koehenkilöt ja viikon päästä olikin käyttäjätutkimusaineisto kasassa. Se oli hyvä, koska deadline suunniteltuun konferenssiin olikin enää vain muutaman päivän päässä. Suuren suuri kiitos käyttäjätutkimukseen osallistujille! Tämä projektini integroitiin myös osaksi Häkkilän vetämää TechFashion -hanketta.

Paperi meni läpi Academic MindTrek konferenssiin ja pääsin esittelmään laukkuja demo-osioon. Laukkuja, sillä olin käyttäjäpalautteen jälkeen tehnyt toisen laukun, jota vielä viimeistelin junamatkalla konferenssiin. Uudessa laukkuversiossa palautetta huomioin: värivaihtoehdolla, suuremmalla koolla ja että laukku tunnisti useammalla valolla useamman esineen, kuten avaimet ja lompakon.

Konferenssissa demosessio oli järjestetty siten, että demot olivat esillä yhdessä postereiden kanssa ja niiden esittelylle oli varattu ensimmäisen päivän ohjelmasta aikaa iltapäivästä. Onneksi olin itsekin tehnyt demo-osiolle vapaaehtoisen posterin – aika vaatimattomalta olisi näyttänyt yksinäinen laukku. Eniten kommentteja sain kuitenkin, kun kaikilla mahdollisilla väliajoilla olin esittelemässä demoa konferenssiesityksistä toiseen rientäville osallistujille. Lähestyin laukusta kiinnostuneita ihmisiä kysymällä haluaisivatko he kenties kuulla lisää tästä demosta ja se tuntui toimivalta keskustelun avaajalta. Kirjoittelin pikapikaa ylös kaikki kommentit, jotta muistaisin ne. Oli todella mukavaa olla esittelemässä tuotetta ja keskustelemassa siitä ihmisten kanssa!

Jos sullakin on avaimet aina hukassa

Laukku on osa myös E-tekstiilien opetusmateriaalia, jota olen työstänyt yhdessä kollegani sisustus- ja tekstiilimuotoilun yliopistonlehtori Piia Pyrstöjärven kanssa. Julkaisin Instagram-tilillämme @e_tekstiilit laukusta ohjekuvia ja kokonaiset teko-ohjeet verkkosivuillamme etekstiilit.com. Nämä foorumit ovat keränneet seuraajikseen käsityön opettajia, harrastajia ja kerhoja.

Linkit julkaisuihin

Päivitän sen tähän, kun julkaisu ilmestyy ACM Digital Libraryyn.

Alussa mainitsemani Smart Handbag Workshopit oliva osa Naked Approach hanketta. Työpajan tuloksista ovat kirjoittaneet Minna Pakanen, Tuomas Lappalainen, Paula Roinesalo ja Jonna Häkkilä, otsikolla Exploring smart handbag concepts through co-design. Kävin kuuntelemassa paperin esityksen MUM 2016 -konferenssissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s