Muotoilijat ja suunnittelijat toimivat usein ryhmässä, osana tuotantotiimiä tms. Parhaimmillaan tiimityöskentelyllä saavutetaan monia etuja ja ideat jalostuvat paremmiksi lopputuotteiksi kuin yksin tekemällä – ryhmän menestyminen tarkoittaa menestymistä myös sen jäsenille. Tiimeille on tarjolla paljon toimintaohjeita ja neuvoja menestyksekkääseen toimimiseen. Pahimmillaan tiimi saattaa kuitenkin kaatua jo ryhmän muotoutumisvaiheessa. Opiskeluaika on hyvää aikaa omien ryhmätyötaitojen harjoittamiselle ja verkostoitumiselle.
Näin ohjaajan näkökulmasta, ryhmissä erityisen haastavaa on tuntunut olevan jäsenten yhteisten tapaamisaikojen järjestäminen. Projektin ja ryhmän jäsenten (sekä usein myös mukana olevan asiakkaan) aikataulujen yhteensovittaminen ei ole helppoa. Siksi minulta varmaan kysytäänkin usein onko opintojaksoillani deadlinen deadlinea? Ei ole. Suunnittelija on vastuussa tuotteesta, mutta myös monen muun ihmisen työaikataulusta ja välillisesti myös muiden tiimin jäsenten toimeentulosta. Jos tuotetta ollaan valmistamassa joulusesonkiin, on sen suunnittelun deadline usein jo keväällä. Suunnittelua ei voi siirtää syksymmälle sillä tuotteet eivät silloin ehdi tuotantoon ja myyntiin jouluksi. Tai ainakaan sen vuoden jouluksi. Ajanhallinta on siis erityisen tärkeää tuotannon alkulähteillä, jossa suunnittelijat ja muotoilijat työskentelevät.
Vedän vuosittain tiedekunnan ensimmäisten opintojaksojen joukossa Opiskeluteknologian juuri yliopistoon saapuneille fukseille. Yhtenä tavoitteenani on herätellä ajatuksia tuleviin ryhmätöihin liittyen; miten niissä voisi hyödyntää teknologiaa. Muutaman viime vuoden aikana esseevastauksista on kertynyt paljon erilaisia sovelluksia, joita opiskelijat ovat arvelleet voivansa käyttää ryhmätöiden tekemisen apuna. Olen tähän alle ryhmitellyt ja lajitellut niitä väljästi sillä useissa sovelluksissa on monia toimintoja. Sovelluksia on hirvittävä määrä, mutta tärkeintä on valita juuri omalle ryhmälle ja kulloiseenkin työhön sopivat työkalut.
Pilvipalvelut
Sosiaalinen media, pikaviestin- ja videoyhteyspalvelut
- Slack
- Flock
- Snapchat
- Skype / Skype for Business
- Adobe Connect
- Google Hangouts
- FaceTime
- Appear.in
- Go to Meeting
- Discord
- Kik
- Mumble
- Teamspeak
- Join.me
Valkotaulut, käsite- tai miellekartat
- Text 2 Mind Map
- Popplet
- MindMup
- CMapTools
- MindMeister
- Diigo
- Evernote
- Padlet
- Trello
- SyncSpace
- SimpleMind
- Kirjoitusalusta
- Muistio-palvelu
- Tozzl
- Pearltrees
- Flinga
- Stormboard
Esitykset
Kyselyt
- Mentimeter
- GoSoapBox
- Answergarden
- SurveyMonkey
- Kahoot
- Doodle
- Tapaaminen.net
- Quizlet
- Socrative
- Webropol
Projektinhallinnat
Aikajanat
Blogialustat
Verkkolehtialustat
Muita sovelluksia
Lisää aiheesta
- Paljon kivoja vinkkejä ja ideoita teknologian hyödyntämisestä löytyy digitaalisen oppimisen asiantuntija ja freelancer-kouluttaja Matleena Laakson blogista ja diasarjoista, esim:
- Lapin korkeakoulukonsernin eOppimispalvelut on koostanut myös lyhyitä kuvauksia eri sovelluksista ja pohtinut niiden käyttömahdollisuuksia opinnoissa: ePakki – Työkaluja oppimisprosesseihin.
Kaikkien näiden sovellusten jälkeen ei pidä unohtaa kuitenkaan henkilökohtaisia tapaamisia, post-it -lappuja ja käsintehtyjä luonnoksia! Luovia ryhmätyöhetkiä!
Kuvalähde:
Ask Ideas. Don´t panic organize funny shark. Published on November 12, 2015. https://www.askideas.com/dont-panic-organize-funny-shark/