Sincon Stagella tilasuunnitelmat

Omien suunnitelmien ja ideoiden esittämiseen on monia tapoja. Niiden yhteisenä nimittäjänä voitanee pitää tavoitetta saada katsoja ymmärtämään suunnittelijan tai muotoilijan näkemys aiheesta. Toisinaan ideat tulisi saada myös myytyä asiakkaalle ja silloin on erityisen tärkeää ajatella vastaanottajaa ja nostettava prosessista ja lopputuloksesta esille juuri hänelle kiinnostavimmat asiat. Mielestäni pelkillä kuvilla ja puheella ei pärjää, vaan on hyvä avata kiteytetysti muutamalla tekstikappaleella kuinka asiakkaan antama brief on huomioitu tehdyissä valinnoissa. Lisäksi asiakkaalle tarjottavilla kokemuksilla ja esittelytilaisuudesta jäävällä fiiliksellä on ideoiden myynnin kannalta suuri merkitys.

Lapin yliopiston Sinco – Service Innovation Corner – tarjoaa upeat, muunneltavat, teknologiset puitteet erilaisten projektien protoiluun, yhteiskehittämiseen, asiakkaan osallistamiseen ja tottakai valmiiden töiden esittämiseen. Sinco on palvelujen prototypointiin kehitetty laboratorio, joka sijaitsee taiteiden tiedekunnassa.

Uus_SINCO_panorama
Kuva Sincon suurimmasta tilasta. Seinät rajaavat tilaan muitakin osia, mm. elektroniikkalabran. Kuva: sinco.fi

Tilasuunnitelmien esittelemiseen on Sincossa monia mahdollisuuksia ja menetelmiä, joita voi ammentaa palvelumuotoilun ja tilasuunnittelun rajapinnasta. Koen palvelumuotoilun hyvin monialaiseksi lähestymistavaksi ja sovellan monesti tehtävänannoissani sen menetelmiä. Teenhän itsekin väitöstyötäni Kulttuurilähtöisen palvelumuotoilun tohtoriohjelmassa.

Sisustus ja tekstiilimuotoilun näkökulmasta hienoin juttu on Sincon stage. Se koostuu kahdesta suuresta valkokankaasta, jotka muodostavat nurkan, jonka sisällä katsoja saa hyvin realistisen kuvan tilasuunnitelmasta. Kosketusnäyttöön voidaan piirtää ja näin lisätä huomioita katseltavaan suunnitelmaan. Lisäksi mallinnetusta tiedostosta voidaan ottaa video tai liikkua BIMx-mallissa valkokankailla. Virtuaalilaseilla tapahtuvaan tilan tarkasteluun verrattuna Sinco palvelee mielestäni paremmin ryhmiä ja tilassa tapahtuvaa keskustelua. Se mahdollistaa myös draamallisten keinojen hyödyntämisen niin suunnittelussa kuin suunnitelmien esittämisessäkin.

Pohjapiirroksen heijastaminen valkotaulupöydälle kerää katsojat pöydän ympärille keskustelemaan yksityiskohdista. Pöytään voidaan piirtää merkintöjä tusseilla, kuten yleisimpiä kulkureittejä ja mallintaa tilan käyttäjien toimintoja vaikkapa Lego-ukkeleilla ja muilla kooltaan sopivilla tykötarpeilla. Keskusteluakin viriää hyvin pöydän ympärillä. Muutoinkin tila aktivoi asiakkaita liikkumaan ja vuorovaikutus tuntuu olevan aktiivisempaa ja luontevampaa kuin seminaaritilassa.

Tässä muutamia kuvia opintojaksolle osallistuneiden sisustus- ja tekstiilimuotoilun opiskelijoiden Sini Karjalaisen, Jasmin Lauttamuksen, Erja Sainion, Saana Sirviön ja Hilkka Sääskilahden suunnitelmista. He tekivät tilasuunnitelmat Yhteiskuntatieteiden henkilökunnan toiveesta tiedekunnan aulatilaan. Esittelytilaisuuteen liittyi YTK:n väen lisäksi myös Tilapalveluiden henkilökuntaa. Paikalle saapuneet osallistuivat innokkaasti keskusteluun. Heille tilaisuus oli myös mukava viikon aloitus ja he lähtivät tilaisuudesta hyvillä mielin.

Tilasuunnitelmat ohjasi Sisustus- ja tekstiilimuotoilun yliopisto-opettaja Ritva Jääskeläinen Tekstiilit tilassa -opintojaksolla. Suunnitteluopinnot integroituvat opettamalleni opintojaksolle, Digitaalinen visualisointi, jolla mallinnettiin tila ArchiCAD-ohjelmalla; tuotettiin esityskuvat Sincoon, sekä painetut posterit ja kalusteluettelot.

Muutoksen kohteena oleva aulatila näyttää toistaiseksi vielä tältä:


Päivitys 8.8.2019: linkitettyjen kuvien tilalle päivitetty uudet kuvat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s