Digisiivouspäivä

Uuden lukukauden alussa on hyvä syyssiivota kansioita ja aloittaa puhtaalta tietokoneen työpöydältä. Itselläni on kertynyt taas kansioittain tiedostoja niin omista suunnitelmistani kuin opiskelijoiden kurssipalautuksista. Ei kuitenkaan enää siinä määrin kuin opetusurani alussa, jolloin pyysin opiskelijoita palauttamaan useita tiedostoja opintojaksojen tehtäviin liittyen, kuten välivaiheita yms. Sitä ei kestänyt kauaa. Ensinnäkin tiedostoja alkoi kertyä hirvittävä määrä ja toisekseen niiden koot kasvoivat kovaa vauhtia. Eräs päivä otin vastaan opiskelijalta hedelmäpussin, jossa oli kolme CD-levyä ja päällä muistitikku ja kaikki oli kätevästi kääräisty yhteen maalarinteipillä. Päätin muuttaa opetusmenetelmiä.

Ohjelmistojen ja tiedostojen kokojen kasvu on huimaa ja vaatii yhä suurempia määriä tallennustilaa. Ensimmäinen omistamani muistitikku oli kallis ja siihen sai mahtumaan 512MB – ei riittäisi enää pitkälle. Tarjolla on yhä suurempia muistitikkuja, ulkoisia kovalevyjä ja useita pilvipalveluita. Ulkoisten muistien käyttöikä on rajallinen koon puolesta, mutta myös kova käyttö lyhentää niiden ikää. Riippuen siitä kuinka tiheään tikkua käytetään, voi ikä olla vähimmillään vain muutaman vuoden.

Tiedostojen hallinta

Ohjeistan opiskelijoita tallentamaan useita välivaihteita töistään, jotta on aina mahdollista palata taaksepäin, jos uusimmalle versiolle tapahtuu jotain peruuttamatonta. Kehotan tekemään myös varmuuskopioita. Tiedostoja alkaakin kertymään hyvää vauhtia työn edetessä. Huomaan, että omissa projekteissani on usein lopuksi kolmetoista välivaihetta tallennettuna (plus linkitetyt tiedostot yms.). Viimeisin versio on kuitenkin jollain muulla numerolla, koska numero 13 ei oikein tunnu hyvältä idealta viimeisteltyyn työversioon…

Näiden kaikkien projektiin kuuluvien tiedostojen, muiden projektien ja sekalaisten tiedostojen hallinta onkin sitten se, joka sakkaa. Aikaa menee turhaan hukkaan, jos tiedostoja täytyy aina etsiskellä. Parasta olisi järjestää tiedostot hyvin heti tallennusvaiheessa. Toki tämän kaikki tietävät ja silti kansioissa näyttää usein tältä:

Jokainen voi kehittää oman organisointimenetelmänsä, mutta sen laatimisessa ei ehkä kannata kovin mielikuvitukselliseksi alkaa. Projekteja tehdään usein yhteistyössä, jolloin kansioita ja tiedostoja jaetaan muillekin. Sanoisin, että kaksi tärkeintä vinkkiä tiedostojen hallintaan ovat:

  1. Käytä paljon kansioita ja alikansioita
  2. Nimeä informatiivisesti ja käytä numeroita

Digitaalinen kestävä kehitys

Valtavat määrät turhia tiedostoja on käyttäjän ongelmaa laajempi juttu: pilveen tallentamasi tiedostot voivat päätyä mereen. Data ei ole aineetonta sillä se on tallennettava aina johonkin fyysiseen paikkaan ja suuria datakeskuksia on alettu upottaa mereen mm. helpomman jäähdyttämisen vuoksi. Voisiko ajatella, että suunnittelijan vastuu kestävän kehityksen huomioinnista tuoteprosessissa alkaa jo työtiedostojen hallinnasta?

Yle uutisoi kesäkuussa 2019 ”Tietotekniikka-alan hiilidioksidipäästöt ovat jo kovemmat kuin lentoliikenteellä”. Juttu käsitteli netin energiankulutusta ja avasi digitaalisen kuluttamisen hiilijalanjälkeä. Asiantuntija Mike Hazasin mukaan yhden HD-tasoiseen, kaksituntiseen suoratoistolla katsottavaan videoon tarvittavalla energiamäärällä keittäisi 60 kupillista teetä. (Laakso & Terävä, Yle, 2019). Muotoilualat ovat digitalisoituneet hyvää vauhtia ja myös ne vaativat toimiakseen nettiä, infrastruktuuria ja sähköä. Tietoa tallennetaan sähköiseen muotoon ja käytetään erilaisia sovelluksia mm. suunnitteluun ja kommunikointiin.

Hyvä tiedostojen hallinta ja digisiivouspäivä silloin tällöin on siis monella tapaa hyvä juttu!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s