Paluu juurille – with a digital twist

Olen valmistunut suunnittelijaksi, mutta viime vuodet pääasiallinen työni on ollut suunnittelijoiden kouluttaminen. Sain jatko-opinto-oikeuden pari vuotta sitten otsikolla: Soft Tangible User Interfaces – Coupling Digital Information with Textile Materials. Väitöskirjaani pääsin tekemään professori Jonna Häkkilän ohjauksessa. Hakuvaiheessa kovin laajalta ja epämääräiseltä tuntuva tutkimusala on alkanut pikkuhiljaa tarkentua. Tutkimukseni sijoittuu muotoilun ja teknologian rajapinnalle ja minua eniten kiinnostaviksi asioiksi ovat nousseet interaktiiviset tekstiilit, tekstiilikäyttöliittymät ja puettava teknologia sekä näiden suunnittelu.

Esittelin tutkimustani ensimmäisen kerran julkisesti Doctoral Consortiumissa MUM 2016 – 15th International Conference on Mobile and Ubiquitous Multimedia -konferenssissa. Työtäni kommentoivat tilaisuudessa professorit Oskar Juhlin, Enrico Rukzio ja Keith Cheverst. Sain erittäin hyviä kommentteja ja oli mukavaa verkostoitua muiden tohtoriopiskelijoiden kanssa. Muistui gradun tekemisestä mieleeni, että kehittävintä oli juuri keskustelu muiden kanssa omasta tutkimusaiheesta – kun sanoo asioita ääneen, ne joutuu selittämään ja samalla ne tavallaan jäsentyvät paremmin itsellekin. Aloin päästä tutkimuksen tekemiseen taas kiinni.

Viime keväänä osallistuin Design Wearables workshoppiin, jossa tavoitteena oli suunnitella puettavaa teknologiaa. Opintojaksolla oli mielenkiintoinen luentopaketti, johon luennointipanoksen antoivat professori Häkkilän lisäksi postdoc-tutkijat Asley Colley ja Melanie Sarantou, tohtori ja dosentti Petra Ahde-Deal sekä muodin ja vaatetuksen professori Ana Nuutinen ja tekstiilialan professori Heidi Pietarinen.

Omista vaatesuunnittelutöistäni oli sen verran aikaa, että jouduin ihan tosissaan tekemään töitä taas päästäkseni itse siihen prosessiin sisälle. Asiaa toki helpotti, että olin vuosia kuitenkin opettanut suunnittelua, että teoriassa se oli kyllä tuttua! Mutta epävarmuuden ja kriiseilyn määrä luovan prosessin aikana oli huomattava. Professori Nuutisen luennolta mieleeni jäi erityisesti suunnitteluprosessia kuvaava, tuttu kaavio, jossa prosessin sekava alku kiemurtelee ennen selkeytymistään:

Näyttökuva 2018-4-16 kello 12.46.31
”The front end of the design process has been growing as designers move closer to the future users of what they design” (Sanders, E.B. & Stappers, P.J. 2008)[/
Prosessin alku lähtikin mukavasti käyntiin yhteisellä ideoinnilla ja keskusteluilla, mutta omassa päässäni olivat ideat, muodot, materiaalit, teknologia ja mitä kaikkea muuta, olivat yhtenä pelkkää sekalaista hässäkkää. Hyvin yllä olevan kuvan kaltaista.

Yksin työskennellessä olisin varmastikin jäänyt alkumetreille sillä olisin halunnut työstää yksityiskohtia ja suunnitelmia viikkokaupalla! Mutta suunnittelun lähtökohdat päätettiin ryhmän avustuksella päivässä, ideoinnille oli toinen päivä ja konseptin suunnittelulle aikaa oli muutama päivä ja tämän jälkeen noin viikko loppupresentaatioon, jossa olikin jonkinlainen prototyyppi jo valmiina. Tuote valmistui parin viikon sisällä ja tutkimuspaperit lähtivät siitä kuukauden sisällä. Hyvin ehdittiin kesälomille. Ihan lopullinen tuote oli käyttövalmis koodattuine ohjelmistoineen ja komponentteineen eilen. Se, mitä tästä kaikesta syntyi on menossa tässä kuussa näytille Singaporeen asti, joten nähdäkseni suunnitteluprosessi eteni maaliin saakka.

Deadlinet olivat mitä parhaimmat innoittajat sillä hommat oli saatava nippuun ja esiteltävä. Oli vain tehtävä päätöksiä. Inspiroivaa oli myös olla osana monialaista tiimiä ja olen erityisen innoissani siitä, että saan taas tehdä tuotesuunnittelua! Suunnittelun tekeminen ryhmässä on erittäin antoisaa: omien ideoiden avaaminen muille ja niistä keskustelu tuo niin paljon lisää omaan tekemiseen.

Kuvalähde:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s